De nieuwste rage in de bouwwereld is om huizen te 3D-printen. Ook in Nederland zijn er experimenten gaande: Zo staat er in Amsterdam-Noord een 3D-geprint minihuisje. In Eindhoven zullen volgend jaar de eerste Nederlanders 3D-geprinte woningen betrekken.
Hoewel het simpel klinkt om een huis uit een printer te laten rollen, zijn de huizen niet altijd goedkoop om te bouwen.
Zo ontwierp de architectenstartup Branch Technology eerder dit jaar een prototype van een 3D-geprint huis van 140 vierkante meter dat 250.000 euro zou gaan kosten. Dat klinkt voor Nederlandse begrippen misschien als een goede deal, maar de prijs is nog te hoog om 3D-printen als een serieuze oplossing voor de wereldwijde huizencrisis te zien.
Daarom biedt het verhaal van de Amerikaanse non-profit New Story en het constructiebedrijf ICON hoop. De twee organisaties onthulden in maart naar eigen zeggen het “eerste goedgekeurde 3D-geprinte huis in Amerika”: een huis van 32 vierkante meter dat zo’n 8.500 euro en 48 uur kost om te bouwen.
Ten tijde van die aankondiging, werkte de printer maar op 25 procent van z’n maximale snelheid. Daarom dachten de bedrijven dat ze huizen van 50 tot 75 vierkante meter binnen 24 uur voor 3.400 euro of minder zouden kunnen printen.
Dat is een behoorlijke tijdswinst, want voordat de technologie om huizen te printen bestond, deed New Story er acht maanden over om 100 huizen te bouwen. Die kostten allemaal zo'n 5.000 euro.
De bedrijven testten de technologie in de staat Texas en zijn van plan de eerste huizen volgend jaar in El Salvador te bouwen. In dat land wordt het bouwen van huizen bemoeilijkt door het ruwe terrein en overstromingen, mogelijk bieden 3D-geprinte huizen een oplossing.
Daarna hopen de bedrijven huizen te kunnen gaan printen voor de 1,3 miljard mensen die wereldwijd in sloppenwijken wonen.
Hieronder zie je een aantal foto's van de huizen.
New Story en ICO ontwikkelden samen een nieuwe 3D-printer: de Vulcan. De printer kan de huizen vrij makkelijk op locatie printen, zoals hier in Texas is gebeurd.
De printer kan op veel plekken worden ingezet en weegt ongeveer 900 kilo.
Ruwe weersomstandigheden zijn ook geen probleem voor de printer. Als de stroom is uitgevallen, doet de printer het nog, en hij heeft ook geen water nodig.
In dit huis vind je een woonkamer, een slaapkamer, een badkamer en een kleine kantoorruimte.
ICON heeft het huis zelf getest door het als kantoorruimte te gebruiken.
Gezinnen in El Salvador kunnen vanaf 2019 in hun nieuwe huis wonen, zodra deze zijn getest op bijvoorbeeld veiligheid tijdens aardbevingen.
Om in de komende jaar meer dan 100 huizen te kunnen printen in El Salvador, is New Story nog op zoek naar een investering van zo'n 800.000 euro.
En na El Salvador? Dan wil ICON huizen in de ruimte gaan printen.
ICON zegt dat het onderzoekt hoe de technologie ingezet kan worden in de ruimte. "Het klinkt misschien als een gestoord plan, maar een 3D-printer naar de ruimte brengen, is een stuk makkelijker dan een berg stenen en planken naar de ruimte brengen", aldus het bedrijf.